A Dukascopy Europe napon túli megtartására vonatkozó politikájának célja magasan versenyképes rollover kondíciók biztosítása ügyfelei részére, és egyúttal a Dukascopy FX területen való vezető szerepének megerősítése. A Dukascopy Europe különböző napon túli megtartási tarifákat alkalmaz, hogy a nagy forgalommal kereskedő ügyfelek számára is jobb rollover feltételeket biztosíthassunk.

Az ügyfelek kereskedési számláin a napon túli megtartás kategóriája dinamikusan kerül meghatározásra a kereskedési aktivitási szint által (Trading Activity). A kereskedési aktivitás úgy kerül kiszámításra, hogy a teljes kereskedési forgalmaz az ügyfél összes kereskedési számláján elosztjuk a kereskedési és a napon túli megtartás elmúlt 30 napi forgalmának összegével.

Kereskedési aktivitás =  Kereskedési forgalom  x 100%
Kereskedési + Napon túli forgalom

Megjegyzés: A napon túli megtartás forgalma az összes rollover kereskedés összege. A kereskedési forgalom az összes végrehajtott megbízás összege, kivéve a rollover kereskedéseket.

A kereskedési aktivitás (Trading Activity) az ügyfél napon belüli, vagy napon túli kereskedés gyakoriságára vonatkozó tendenciáját jelzi. A kereskedési aktivitás napi rendszereséggel kerül kiszámolásra a napi záráskor. A napon túli megtartás kategóriái alább láthatók százalékosan kifejezve:

Napon túli megtartás (Rollover) kategória Előírt kereskedési aktivitás
Premium > 90%
Advanced >20 %
Regular < 20%

Az "Advanced" kategória az alapértelmezetten beállított az utolsó 30 napos kereskedési statisztika hiányában. Ezt egyfajta cél szintként kell értelmezni, amely vonzó tarifákat biztosít az ügyfelek számára. Emellett a 90% feletti volumennel kereskedők kihasználhatják a premium tarifa által kínált előnyöket. Az ügyfeleknek lehetőségük nyilik a számláikra vonatkozó napon túli megtartás kategóriáját megtekinteni a "Rollovers" elnevezésű kimutatásban. További információért, kérjük tekintse meg az alábbi példákat!

Példák a kereskedési aktivitás kiszámolásáraPélda 1:
Az utolsó 30 naptári napban a kereskedő 6 darab 1 milliós pozíciót nyit, 5 pozíciót ugyanazon a napon lezár, és egyet hagy éjszakára.

Nyitó kereskedési forgalom
6 000 000
Részleges zárási kereskedési forgalom
5 000 000
Nyitva tartási forgalom 1 napra
1 000 000
Összes kereskedési forgalom
11 000 000
Összes kereskedési és napon túli forgalom
12 000 000
Kereskedési aktivitás: (11 000 000 / 12 000 000) * 100% = 92%
Alkalmazott kategória: Premium

 

Példa 2:
Az utolsó 30 naptári napban a kereskedő egy darab 1 milliós pozíciót nyit és 9 napon keresztül nyitva tartja mielőtt lezárná.

Nyitó kereskedési forgalom
1 000 000
Záró kereskedési forgalom
1 000 000
Nyitva tartási forgalom 9 napra
9 000 000
Összes kereskedési forgalom
2 000 000
Összes kereskedési és napon túli forgalom
11 000 000
Kereskedési aktivitás: (2 000 000 / 11 000 000) * 100% = 18%
Alkalmazott kategória: Regular

 

 

Napon túli megtartás folyamata

A napon túli megtartás eljárása a napi rollover folyamát írja le, bármely már létező kitettség a következő kereskedési napra való hozzáigazítása érdekében. A folyamatot "position roll", "carry" vagy "overnight swap" elnevezéssel is illetik angolul; erre a kereskedett devizákra vonatkozó teljes készpénz fedezet elkerülése végett van szükség. A napvégi lezárási folyamat 21:00/22:00 GMT [függően a nyári/ téli időszámítástól] órakor megy végbe. Minden nyitott pozícióra vonatkozóan egy pár rollover kereskedés kerül beadásra, amíg az elmúlt kereskedési napi már nyitott pozíciók lezárásra kerülnek a napi zárási árfolyamon, és egyúttal újra megnyitódnak az új kereskedési napra a napi zárási árfolyamon +/- az alkalmazandó overnight kiigazítás, a fentebb látható táblázatnak megfelelően pipben. Ezek a kereskedések "rollover close" és "rollover open" néven láthatók a portfolio statement és intraday statement kimutatásokban. Ezenfelül, az ügyfelek láthatják a napon túli nyitvatartás hatását a position report kimutatásban. 

Rollover frissítések

A napon túli swap árak a nemzeti bankok alapkamatán alapulnak, ahogy az alábbi táblázatban látható. A swapok a két szóban forgó deviza alapkamat differenciál változásának megfelelően változnak. A Dukascopy Europe saját swapjait a bankközi piaci swap értékeknek megfelelően frissíti.

A Dukascopy Europe a következő nemzeti banki adatokat használja a saját overnight értékeinek megállapításához. Fontos megjegyezni, hogy a Dukascopy Europe saját napon túli megtartás költéségét adja hozzá az ügyfelekre vonatkozó értékekhez.

USD Federal Funds Target Rate
EUR Main Refinancing Rate
GBP Official Bank Rate
JPY Uncollateralized Overnight Call Rate
CHF Average Repo Overnight Rate
CAD Target Key Interest Rate
AUD Cash Target Rate
NZD Official Cash Rate
Swapmentes számlák

A swapmentes számlák az Iszlám vallási elveinek megfelelő kereskedési számlák.

Az swap díj, ami alapesetben az ügyfél számláján felszámolásra vagy jóváírásra kerül, mint a rollover záró és nyitó árak közötti különbség, ezen számlák esetében nem kerül alkalmazásra, így a rollover kereskedések ugyanazon az áron lesznek elkönyvelve. Az ügyféltől tehát, a napi záráskor 21:00/22:00 GMT [nyári/ téli időszámítás] nem kerül levonásra, vagy jóváírásra kamat egyetlen nyitott pozícióra sem a Dukascopy Europe kereskedési számlán.

A swapmentes számlák kártékony használatát megelőzendő a következő feltételek kerülnek alkalmazásra:

Az ügyfelek által fizetett standard forgalmi jutalékon felül a következő hozzáadott díj kerül felszámolásra a swapmentes számlákon: 5 USD / 1 millió USD devizák, és7.5 USD / 1 millió USD nemesfémek és CFDk kereskedése esetén;
A Dukascopy kiszámolja a kifizetett hozzáadott jutalék és a nem felszámolt swap érték közötti különbséget. Ha ez a különbség negatív ("Deficit") és a számla egyenlege nem fedezi ezt a Deficitet, akkor a Dukascopy leállítja a számlán a további kereskedést a nyitott kitettség lezárásával és az aktív függő megbízások törlésével.

A Deficit naponta egyszer, a napi záráskor kerül kiszámításra, ami után a minimum Stop Loss szint ennek megfelelően módosul.

A Deficit összege levonásra kerül a számláról, ha:

  • az ügyfél megnyomja a Deficit kifizetése (Pay deficit) gombot a Rollover Policy kimutatásban;
  • a Deficit összege meghaladja az 5000 USD-t (vagy ennek megfelelőjét), vagy a számlaegyenleg 10%-át;
  • a swapmentes státusz megszűnik;
  • tejles kiutalás történik a számláról;
  • a számlavezetési díj az előírásainknak megfelelően levonásra kerül a számláról.

Részleges kiutaláskor az összeg nem haladhatja meg a számlaegyenleg és a Deficit közötti különbséget.
Ha ellentmondás van a Swapmentes számla Szerződési feltételek és bármely más az ügyfél és a Dukascopy Europe közötti szerződéses megegyezés között, akkor az aktuális Swapmentes számla Szerződési feltételek érvényesülnek. A Dukascopy Europe megváltoztathatja a Swapmentes számla Szerződési feltételeket, elutasíthatja vagy törölheti a swapmentes kondíciók használatát saját belátása szerint. A Dukascopy fenntartja a jogot a Deficit bármikori levonására.

Bármely önállóan kereskedő aktiválhatja/ törölheti a swapmentes kondíciók használtatát saját kimutatásaiban, ahogy ezt alább is látni lehet:
 

A hozzáadott jutalékot (5 USD vagy 7,5 USD / 1 millió USD) a Dukascopy Europe számolja fel.
A Deficitet a Dukascopy Bank számolja fel.
 

Napi zárási folyamat

A zárási tevékenység napi rendszerességgel történik és magában foglalja az összes kereskedés után műveletet, mint például a kereskedések zárása, napon túli nyitvatartás, kereskedési díjak felszámolását, napi Nyereség/ Veszteség átváltását, és más nap végi kiigazítást (tekintse meg Napon túli megtartás oldalunkat a swapokkal kapcsolatos információkért). A zárási folyamat 21:00/22:00 GMT-kor és automatikusan a számlávezetési devizában történik. A számlaegyenleg rendszeresen frissül a napi zárási folyamatot követően. Ügyfeleink a kereskedési platformokon vagy az online fiókon keresztül követhetik kereskedési tevékenységüket.